Ingredientai (4 asmenims):
- 500 g rūkyto kumpio ar šoninės (galima naudoti ir rūkyto vištos krūtinėlės gabalėlį)
- 1 kg bulvių
- 2 morkos
- 1 didelis svogūnas
- 2 lauro lapai
- 4-5 juodieji pipirai (nebūtinai malti)
- 1 šaukštas aliejaus (kepimui)
- 1 šaukštelis druskos (pagal skonį)
- 1 litro sultinio (galite naudoti ir vandens su sultinio kubeliu)
- 2 šaukštai grietinės (patiekimui)
- Šiek tiek šviežių krapų (patiekimui)
Paruošimo instrukcijos:
- Mėsos paruošimas:
- Rūkyto kumpio ar šoninės gabalėlį supjaustykite mažais kubeliais. Jei naudojate kitą rūkyto tipo mėsą, taip pat ją supjaustykite mažais gabaliukais.
- Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir pakepinkite mėsą, kol ji taps traški ir gražiai apskrus. Tai suteiks sriubai papildomą skonį.
- Daržovių paruošimas:
- Nulupkite ir supjaustykite bulves į mažus kubelius.
- Morkas nuskuskite ir supjaustykite riekelėmis arba smulkiai tarkuokite (pagal jūsų pageidavimus).
- Svogūną taip pat smulkiai supjaustykite.
- Sriubos virimas:
- Dideliame puode užvirkite sultinį (jei naudojate vandenį, įberkite sultinio kubelį).
- Į sultinį įdėkite bulves, morkas ir svogūnus. Virkite ant vidutinės ugnies, kol daržovės suminkštės (apie 15–20 minučių).
- Kai daržovės beveik išvirs, į sriubą įdėkite pakepintą rūkyta mėsą ir lauro lapus. Viską maišykite ir virkite dar apie 10–15 minučių, kad mėsa išskleistų savo skonį.
- Paskutiniai prisilietimai:
- Jei reikia, sriubą pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Kai sriuba bus paruošta, patiekite ją su šaukštu grietinės ir pabarstykite šviežiais krapais.
Papildomi patarimai:
- Jei norite, kad sriuba būtų dar sodresnė, galite įdėti kelis šaukštus grietinės ir prieš patiekdami ją gerai išmaišyti.
- Kai kurios šeimos pridėdavo ir virtų kiaušinių, kurie puikiai dera prie šio patiekalo.
Patiekti su:
- Šią sriubą tradiciškai patiekdavo su šviežiu ruginės duonos kepalu arba su šonine skrudintais riekelėmis.
Skonio atgaivinimas: ši sriuba buvo tikras hitas per žiemos vakarėlius, ypač po sunkių darbų laukuose ar po ilgos kelionės. Jos šiltas, rūkytos mėsos ir daržovių aromatas sušildydavo kūną ir sielą, o šis paprastas, bet sočius patiekalas prisimintas ir dabar gali sugrįžti į mūsų staliukus kaip sielos maistas.
Skanaus!