Ingredientai (4 asmenims):
- 500 g rūkyto kumpio ar šoninės (galima naudoti ir rūkyto vištos krūtinėlės gabalėlį)
- 1 kg bulvių
- 2 morkos
- 1 didelis svogūnas
- 2 lauro lapai
- 4-5 juodieji pipirai (nebūtinai malti)
- 1 šaukštas aliejaus (kepimui)
- 1 šaukštelis druskos (pagal skonį)
- 1 litro sultinio (galite naudoti ir vandens su sultinio kubeliu)
- 2 šaukštai grietinės (patiekimui)
- Šiek tiek šviežių krapų (patiekimui)
Paruošimo instrukcijos:
- Mėsos paruošimas:
- Rūkyto kumpio ar šoninės gabalėlį supjaustykite mažais kubeliais. Jei naudojate kitą rūkyto tipo mėsą, taip pat ją supjaustykite mažais gabaliukais.
- Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir pakepinkite mėsą, kol ji taps traški ir gražiai apskrus. Tai suteiks sriubai papildomą skonį.
- Daržovių paruošimas:
- Nulupkite ir supjaustykite bulves į mažus kubelius.
- Morkas nuskuskite ir supjaustykite riekelėmis arba smulkiai tarkuokite (pagal jūsų pageidavimus).
- Svogūną taip pat smulkiai supjaustykite.
- Sriubos virimas:
- Dideliame puode užvirkite sultinį (jei naudojate vandenį, įberkite sultinio kubelį).
- Į sultinį įdėkite bulves, morkas ir svogūnus. Virkite ant vidutinės ugnies, kol daržovės suminkštės (apie 15–20 minučių).
- Kai daržovės beveik išvirs, į sriubą įdėkite pakepintą rūkyta mėsą ir lauro lapus. Viską maišykite ir virkite dar apie 10–15 minučių, kad mėsa išskleistų savo skonį.
- Paskutiniai prisilietimai:
- Jei reikia, sriubą pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Kai sriuba bus paruošta, patiekite ją su šaukštu grietinės ir pabarstykite šviežiais krapais.
Papildomi patarimai:
- Jei norite, kad sriuba būtų dar sodresnė, galite įdėti kelis šaukštus grietinės ir prieš patiekdami ją gerai išmaišyti.
- Kai kurios šeimos pridėdavo ir virtų kiaušinių, kurie puikiai dera prie šio patiekalo.
Patiekti su:
- Šią sriubą tradiciškai patiekdavo su šviežiu ruginės duonos kepalu arba su šonine skrudintais riekelėmis.
Skonio atgaivinimas: ši sriuba buvo tikras hitas per žiemos vakarėlius, ypač po sunkių darbų laukuose ar po ilgos kelionės. Jos šiltas, rūkytos mėsos ir daržovių aromatas sušildydavo kūną ir sielą, o šis paprastas, bet sočius patiekalas prisimintas ir dabar gali sugrįžti į mūsų staliukus kaip sielos maistas.
Skanaus!

Skaistė Linčiūtė – esu straipsnių kūrėja ir žurnalistė, rašanti įvairiomis temomis nuo kultūros ir visuomenės iki gyvenimo būdo bei aktualijų. Mano darbai išsiskiria aiškia mintimi, kūrybišku požiūriu ir gebėjimu atskleisti įdomias istorijas per žmogiškąją patirtį.

