Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Moliūgą paverčiame troškiniu puodu ir verdame jį viduje. Tai stebuklinga.

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Kvapnus ir sotus patiekalas, puikiai tinkantis rudeniui ir žiemai. Iškepus visi ingredientai pasigamina saldaus ir švelnaus moliūgo skonio, o įdaras tampa ypač minkštas ir sodrus.

Ingredientai:
Moliūgas – 1 kg
Mėsa (kiauliena, jautiena arba paukštiena) – 400 g
Morkos – 1 vnt
Svogūnas – 1 vnt
Saldžioji paprika – 2 vnt
Česnakas – 2 skiltelės
Augalinis aliejus – kepimui
Druska – pagal skonį
Malti juodieji pipirai – pagal skonį
Lauro lapas – 2 vnt

Paruošimas:
1. Moliūgą kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nupjaukite moliūgo viršūnę, kad susidarytų „dangtelis“. Šaukštu atsargiai išskobkite sėklas. Lengvai apipjaukite moliūgo vidines sieneles, palikdami maždaug 1–1,5 cm storio. Taip sukursite stabilų „indą“ įdarui. Išskobtą minkštimą galima smulkiai supjaustyti ir įdėti į įdarą arba naudoti garnyrui ar sriubai.

2. Mėsą supjaustykite mažais kubeliais arba plonomis juostelėmis (kuo mažesnė, tuo greičiau iškeps). Morkas supjaustykite plonais pusmėnuliais arba mažais kubeliais, kad jos iškeptų, bet nebūtų per kietos. Svogūną smulkiai supjaustykite, kad jis tolygiai iškeptų ir taptų permatomas. Papriką supjaustykite stambiai – tai suteiks sultingumo ir saldaus aromato. Česnaką susmulkinkite peiliu arba paspauskite, kad skonis pasiskirstytų tolygiai. Pasirinktinai galite pridėti papildomų prieskonių: paprikos, džiovinto čiobrelio arba šiek tiek malto muskato riešuto – jie puikiai dera su moliūgu.

3. Keptuvėje įkaitinkite 2–3 šaukštus augalinio aliejaus. Sudėkite mėsą ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol lengvai apskrus ir pusiau iškeps (apie 5–7 minutes). 

4. Atskiroje keptuvėje nuolat maišydami pakepinkite svogūną, kol suminkštės ir taps permatomas. Sudėkite morkas ir lengvai pakepinkite 2–3 minutes. Sudėkite papriką, pomidorus (jei naudojate) ir česnaką. Išmaišykite. Pagardinkite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir lauro lapu. Troškinkite dar 3–5 minutes, kad skoniai susimaišytų. Paragaukite įdaro ir, jei reikia, įberkite daugiau druskos ar prieskonių. Sumaišykite su mėsa ir gerai išmaišykite.

Taip pat skaitykite:  Pyragas be orkaitės per 5 minutes. Napoleono pyragas kiekvienai dienai

5. Į moliūgą įdėkite paruošto mišinio, lengvai jį paspausdami, kad visiškai užpildytumėte „puodą“. Apšlakstykite trupučiu augalinio aliejaus, kad išsaugotumėte sultingumą. Jei įdaras šiek tiek perdžiūvęs, galite įpilti 2–3 šaukštus karšto vandens, bet būkite atsargūs ir per daug nepraskieskite sulčių. Uždenkite moliūgą „dangteliu“ arba folija.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (350 °F). Padėkite moliūgą ant kepimo skardos ir kepkite apie 1 valandą ir 15 minučių (laikas gali skirtis priklausomai nuo moliūgo dydžio). Iškepimą galite patikrinti peiliu: jei sienelės minkštos ir lengvai pradurtos, moliūgas iškepęs.

Patarimai: Vietoj kiaulienos galite naudoti vištieną, kalakutieną arba jautieną. Sodresniam skoniui galima įdėti smulkiai supjaustytų grybų.

Įdarytą moliūgą galite patiekti ant stalo visą, supjaustydami jį porcijomis, arba išimti įdarą ir sumaišyti su moliūgo gabalėliais.

155

Patiko? Pasidalink! Ačiū.