Praėjus daugiau nei 50 metų, pasaulis išvydo cukraus pramonės septintajame dešimtmetyje užsakytų tyrimų rezultatus, praneša wprost.pl. Jie buvo tokie stulbinantys, kad prieš daugiau nei pusę amžiaus buvo nuspręsta juos laikyti paslaptyje. Įmonių interesai nenukentėjo, bet kaip dėl vartotojų sveikatos?

Tyrimas buvo atliktas 1968 m. Cukraus tyrimų fondo prašymu. Tai buvo eksperimentai su žiurkėmis, kurių darbinis pavadinimas buvo „259 projektas“. Šio nepublikuoto tyrimo rezultatai aptariami žurnale „PLOS Biology“. Rezultatai rodo tiesioginį ryšį tarp cukraus gausios dietos ir didelio cholesterolio kiekio, taip pat ir vėžio rizikos. Šie rezultatai buvo tokie nepalankūs konditerijos pramonei, kad buvo nuspręsta juos nuslėpti.
„Žinome tik tiek, kad kažkas „paspaudė mygtuką“, ir niekas nebuvo paskelbta“, – komentavo tyrėjas Stantonas Glantzas, Kalifornijos universiteto medicinos profesorius ir knygos „Project 259“ bendraautoris. 1968 m. tyrimų analizė įrodo, kad cukrus yra kenksmingas.

Profesorius tvirtina, kad Fondas neturi jokios įtakos tyrimo išvadoms, kurios negali būti skelbiamos, nes pakenktų konditerijos pramonei. Bandant nukreipti dėmesį nuo žalingo daug cukraus turinčio maisto poveikio, buvo pranešta, kad vienintelė širdies ligų priežastis yra per didelis riebalų vartojimas. Metų metus fondas, pasivadinęs Cukraus asociacija, interviu CNN menkino septintojo dešimtmečio išvadas, pavadindamas jas „ne tikru tyrimu, o hipoteze: spekuliacijomis ir prognozėmis, pagrįstomis tuo, kas įvyko prieš 50 metų“. Asociacija nurodo biudžeto apribojimus ir didelį mokslininkų vėlavimą pateikti tyrimo rezultatus kaip priežastį, kodėl ataskaita nebuvo paskelbta prieš pusę amžiaus. „Nežinome, kaip viskas būtų atrodę, jei tyrimai nebūtų parodę tokių skaudžių cukraus vartojimo pasekmių. Nors visai įmanoma, kad rezultatai būtų paskelbti ir apie juos būtų kalbama tiek kairėn, tiek dešinėn“, – pridūrė Glantzas.

Taigi, koks eksperimentas buvo atliktas? Pirmasis tyrimas buvo atliktas su dviem žiurkių grupėmis. Viena grupė buvo šeriama grūdais, pupelėmis ir žuvimi, o kita – maistu, kuriame gausu cukraus. Nustatyta, kad antrosios grupės gyvūnai buvo labiau linkę sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, o jų trigliceridų kiekis kraujyje buvo tris kartus didesnis nei įprastai.
Antrajame tyrime buvo analizuojamas žiurkių, šeriamų daug cukraus turinčiu pašaru, šlapimas. Jame nustatyta, kad jame yra didelis fermento, vadinamo beta-gliukuronidaze, kiekis, kurio per didelis kiekis yra susijęs su padidėjusia šlapimo pūslės vėžio rizika.

Tai rodo, kad maisto produktuose neturėtų būti potencialiai kancerogeninių medžiagų, net jei jų kancerogeniškumas nustatytas tik atliekant tyrimus su gyvūnais.

Antanas Luknys – straipsnių kūrėjas ir žurnalistas, besidomintis visuomenės, kultūros ir aktualijų temomis. Mano tekstai pasižymi analitiniu požiūriu, sklandžiu stiliumi ir gebėjimu pateikti informaciją aiškiai bei įtaigiai.
