Tik XX a. Pabaigoje kiaušiniai tapo žmonėms įprastu patiekalu. Iki šiol kiaušiniai nebuvo ruošiami atskirai. Jie daugiausia buvo naudojami pyragams gaminti.
XVII amžiuje patiekalas, kuris atrodė šiek tiek panašus į kiaušinius, buvo laikomas delikatesu ir buvo patiektas šventiniam stalui. Mūsų šalyje keptų kiaušinių valgymas maistui prasidėjo maždaug XVIII amžiuje.
Kiaušiniai buvo prabanga valstiečiams, nes jie kainavo gana daug pinigų. Valstiečių viščiukai neturėjo tiek daug kiaušinių, kad juos naudotų atskirai.
Dabar turime galimybę nuolat kepti kiaušinius. Pakalbėkime apie vieną neįprastą kiaušinių receptą.
Pagalbinės medžiagos, skirtos kiaušidėms:
- svogūnų svogūnai – vnt.;
- morkos – 200 g;
- Bulgarijos pipirai – 80 g;
- česnakai – 2 gvazdikėliai;
- sviestas – 50 g;
- kiaušiniai – 4 vnt.;
- pienas – 70 ml;
- sūris – 100 g;
- druska – 1⁄2 a.š.
Paruošimas iš pakraščių:
Iškirpkite mažą kubelį svogūną. Keptuvėje ištirpstame sviestą, per spaustuvę perduodame česnako skilteles. Įdėkite svogūnus į česnaką, kepkite porą minučių.
Supjaustykite morką mažu kubeliu, siųskite į svogūną keptuvėje. Kol daržovės skrudinamos 3 minutes, supjaustykite rafinuotus bulgariškus pipirus.
Įdėkite pipirus į svogūną ir morkas, pabarstykite daržoves druska, sumaišykite. Daržoves troškinkite 3 minutes, tada nuimkite nuo ugnies.
Atskirame dubenyje mes sujungiame kiaušinius su žiupsneliu druskos ir pieno, plakdami iki homogeniškumo. Mes sumalame sūrį ant mažos triterio, kartu su skrudintomis daržovėmis kiaušinių mišinyje.

Mes sutepame lamfų formas su augaliniu aliejumi, į juos supilkite mišrią kiaušinių masę. Kepkite indą 15 minučių orkaitėje 200 laipsnių kampu.


Žalieji svogūnai gali būti naudojami kaip papildoma sudedamoji dalis. Jis pridedamas, kai kepama daržoves, pabaigoje.

Skaistė Linčiūtė – esu straipsnių kūrėja ir žurnalistė, rašanti įvairiomis temomis nuo kultūros ir visuomenės iki gyvenimo būdo bei aktualijų. Mano darbai išsiskiria aiškia mintimi, kūrybišku požiūriu ir gebėjimu atskleisti įdomias istorijas per žmogiškąją patirtį.

