Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Makaronai su krevetėmis, citrininiu pesto ir traškia duonos trupinių plutele

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Šis receptas sujungia šviežias jūros gėrybes, gaivų naminį citrinų ir bazilikų pesto bei traškią duonos plutelę – ideali vakarienė ar įspūdingas svečių vaišinimo patiekalas.


🧾 Ingredientai (2–3 porcijoms):

🦐 Pagrindas:

  • 200 g geros kokybės makaronų (fettuccine, linguine arba spaghetti)
  • 200–250 g žalių krevečių (nuluptų ir be uodegėlių)
  • 2 skiltelės česnako, smulkintos
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druska ir pipirai
  • Žiupsnelis čili dribsnių (nebūtina, bet rekomenduojama)

🌿 Citrininis pesto (naminis):

  • 1 sauja šviežio baziliko (apie 30 g)
  • 1 šaukštas petražolių
  • 1/3 puodelio tarkuoto parmezano
  • 1/4 puodelio skrudintų anakardžių (arba kedrinių riešutų)
  • 1 česnako skiltelė
  • 1/2 citrinos žievelė ir sultys
  • 1/3 puodelio alyvuogių aliejaus
  • Druska pagal skonį

🍞 Duonos trupinių pluta:

  • 1/2 puodelio džiūvėsėlių (geriau iš šviesios duonos, ne pakuotės „panieravimo“ trupiniai)
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 skiltelė česnako, labai smulkiai supjaustyta
  • 1 arbat. š. tarkuotos citrinos žievelės
  • Žiupsnelis druskos

👩‍🍳 Gaminimo eiga:

1. Pasigaminkite pesto:

  • Sudėkite visus pesto ingredientus į trintuvą ar maisto smulkintuvą.
  • Sutrinkite iki vientisos, bet šiek tiek grūdėtos konsistencijos. Jei per tiršta – įpilkite šlakelį vandens arba daugiau alyvuogių aliejaus. Paragaukite – turi būti citrininis, šiek tiek aitrus ir labai kvapnus.

2. Traškūs trupiniai (ital. „pangrattato”):

  • Į mažą keptuvę supilkite alyvuogių aliejų, suberkite česnaką ir lengvai apkepkite.
  • Tada sudėkite džiūvėsėlius ir nuolat maišydami skrudinkite ant vidutinės ugnies, kol taps auksiniai ir traškūs (apie 5–7 min). Įmaišykite citrinos žievelę ir žiupsnį druskos. Atidėkite.

3. Krevetės:

  • Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus.
  • Suberkite česnaką, po minutės – krevetes. Apkepkite 2–3 min iš vienos pusės, kol taps rausvos, bet neperkeptos.
  • Pabaigoje – žiupsnelis druskos, pipirų, ir jei mėgstate – truputis čili dribsnių.
Taip pat skaitykite:  Išsamus receptas: 90-ųjų metų klasikiniai pusryčiai – „Amerikietiški blynai su klevų sirupu“

4. Makaronai:

  • Išvirkite makaronus „al dente“ pagal pakuotės instrukciją.
  • Prieš nupilant vandenį, pasilikite 1/4 puodelio makaronų vandens.

5. Sumaišymas:

  • Į keptuvę su krevetėmis sudėkite pesto, makaronus ir šiek tiek to pasilikto vandens.
  • Gerai išmaišykite, kad viskas pasidengtų kvapniu padažu.

6. Patiekimas:

  • Sudėkite į lėkštes, gausiai pabarstykite traškiais trupiniais viršuje.
  • Papuoškite šviežiais žalumynais ar citrinos skiltele.

🍷 Patiekite su:

  • Taurė balto, sauso vyno (pvz., Sauvignon Blanc ar Vermentino)
  • Šviežių salotų dubenėliu su rukola, agurkais ir alyvuogių aliejumi

💡 Patarimai ir variacijos:

  • Be jūros gėrybių? Vietoj krevečių naudokite keptą cukiniją arba pievagrybius.
  • Greitesnė versija? Naudokite geros kokybės pirktinį pesto ir tik papildykite citrinos sultimis bei žievele.
  • Be glitimo? Rinkitės beglitimius makaronus ir trupinius.
76

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *