Cukinijų ikrai yra naminio maisto klasika. Jie skanūs, minkšti, universalūs ir gerai išsilaiko žiemą. Juos lengva paruošti, o ingredientai visada po ranka.
Jums reikės:
- cukinijos – 3 kg
- morkos – 1 kg
- svogūnas – 1 kg
- pomidorai arba pomidorų pasta – 1 kg (arba 250 g pastos)
- aliejus – 200 ml
- druska – 1,5 šaukšto.
- cukrus – 100 g
- actas 9% – 2 šaukštai.
- juodieji pipirai – pagal skonį
- paprika – 0,5 kg (nebūtina)

Pirmiausia reikia paruošti daržoves. Nulupkite ir išimkite cukinijas, sutarkuokite morkas stambia tarka, supjaustykite svogūną ir papriką kubeliais, sutrinkite pomidorus.
Pagrindiniai pasiruošimo etapai:
- Kepkite svogūnus ir morkas iki auksinės rudos spalvos.
- Sudėkite cukinijas ir troškinkite 20 minučių.
- Įmaišykite pomidorus arba pastą ir troškinkite dar 40 minučių.
- Masę suplakite trintuvu, įberkite druskos, pasaldinkite ir pipirų.
- Supilkite actą ir troškinkite dar 10 minučių.
Karštus ikrus reikia nedelsiant sudėti į sterilius stiklainius ir susukti. Stiklainiai apverčiami aukštyn kojomis ir uždengiami antklode, kol visiškai atvės.
Naudingi patarimai:
- obuolys arba česnako skiltelė suteiks subtilesnį skonį;
- dėl aštrumo galite įdėti čili pipirų;
- Su šviežiais pomidorais ikrai gaunasi švelnūs ir sultingi, o su pasta – tirštesni.

Antanas Luknys – straipsnių kūrėjas ir žurnalistas, besidomintis visuomenės, kultūros ir aktualijų temomis. Mano tekstai pasižymi analitiniu požiūriu, sklandžiu stiliumi ir gebėjimu pateikti informaciją aiškiai bei įtaigiai.

