Vėžys yra viena baisiausių ligų šiandieniniame pasaulyje .
Kasmet diagnozuojamų vėžiu žmonių skaičius auga, o tai kelia nerimą. Vėžiniai navikai atsiranda dėl
daugelio veiksnių : paveldimumo, hormoninių veiksnių, biologinių veiksnių bei cheminių ir fizinių kancerogenų.

Be šių veiksnių, vėžio išsivystymo rizika labai priklauso nuo to, ką valgome. Onkologai sudarė cheminių kancerogenų turinčių maisto produktų sąrašą, kurių vartojimas žymiai padidina vėžio ir piktybinių navikų riziką.
Norėdami išvengti vėžio, iš savo mitybos raciono pašalinkite šiuos maisto produktus:
Alkoholis

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) alkoholį įvardijo kaip antrą pagal dažnumą vėžio priežastį po rūkymo . Žmonės, kurie piktnaudžiauja alkoholiu, dažniausiai suserga virškinimo sistemos vėžiu: žarnyno, gerklų, kepenų, burnos ir gerklės.
Pagrindinis kancerogenas alkoholyje yra etanolis . Organizmui apdorojant, jis virsta acetaldehidu, kuris pažeidžia ląsteles ir padidina jų jautrumą piktybiniams pokyčiams.
Druska

Žmogus, vartojantis per daug druskos, rizikuoja kauptis chloru organizme, o tai gali sukelti vėžio vystymąsi.
Reguliarus sūraus maisto vartojimas padvigubina skrandžio vėžio riziką, ši tendencija ryškiausia vyrams.
Dešrelės

Dešrose, ypač rūkytose, yra maisto priedo natrio nitrito (E250), kuris skatina vėžio vystymąsi .
Natrio nitritas yra populiarus maisto priedas, naudojamas kaip maisto dažiklis ir konservantas mėsos gaminiuose. Mokslininkai teigia, kad žmonės, vartojantys dešreles, kurių sudėtyje yra šios medžiagos, yra labiau linkę susirgti gaubtinės žarnos vėžiu.
Saldžioji soda

Moksliškai įrodyta, kad išgeriant dvi stiklines saldaus gazuoto gėrimo per savaitę, padvigubėja kasos vėžio rizika . Taip yra todėl, kad šiuose gėrimuose yra daug kancerogenų, kvapiųjų medžiagų ir dirbtinių saldiklių.
Greitas maistas

Blogos naujienos greito maisto mėgėjams … Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie reguliariai vartoja greitą maistą, turi didesnę riziką susirgti ne tik virškinimo problemomis, bet ir nutukimu, diabetu bei krūties vėžiu.
Siekdami išvengti vėžio, mokslininkai ragina žmones atsisakyti žalingų įpročių, teisingai maitintis, gyventi aktyvų gyvenimo būdą ir nepasiduoti nevilčiai.

Skaistė Linčiūtė – esu straipsnių kūrėja ir žurnalistė, rašanti įvairiomis temomis nuo kultūros ir visuomenės iki gyvenimo būdo bei aktualijų. Mano darbai išsiskiria aiškia mintimi, kūrybišku požiūriu ir gebėjimu atskleisti įdomias istorijas per žmogiškąją patirtį.

