Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Naminis paštetas – 90-ųjų metų hitas

90-aisiais metais lietuvių namuose populiarūs buvo paprasti, bet skanūs patiekalai, o vienas iš tokių „hitų“ buvo naminiai paštetai. Jie buvo lengvai gaminami, pigūs ir visada skanūs. Šiandien taip pat galime pasigaminti šį klasikinį paštetą, kuris buvo mėgstamas tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui.

Šis naminio pašteto receptas bus labai panašus į tą, kurį naudodavo daugelis šeimų 90-aisiais. Paštetas yra puikus pasirinkimas ant duonos, su agurkais, arba tiesiog kaip užkandis su šviežia daržove.

Ingredientai:

  • 500 g vištienos ar kalakutienos kepenėlių
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 50 g sviesto
  • 2 šaukštai aliejaus (galite naudoti augalinį arba alyvuogių)
  • 1 kiaušinis
  • 100 ml grietinės (arba grietinėlės)
  • 1 šaukštas druskos
  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1/4 šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 1 šaukštas brandinto konjako (nebūtina, bet suteikia ypatingo skonio)
  • 2 šaukštai majonezo (arba pagal skonį)
  • 1 šaukštas garstyčių (nebūtina, bet suteikia pikantiškumo)
  • 1 šaukštas citrinos sulčių

Paruošimas:

1. Vištienos kepenėlių apdorojimas:

  • Vištienos kepenėles nuplaukite, nusausinkite ir pašalinkite nereikalingus jungiamuosius audinius ar riebalus.
  • Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir pakepinkite kepenėles. Kepkite jas apie 5–7 minutes, kol jos bus gerai iškeptos ir rusvos.

2. Svogūnų ir česnako paruošimas:

  • Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
  • Česnako skilteles smulkiai sutraiškykite arba supjaustykite.

3. Svogūnų pakepinimas:

  • Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir įdėkite smulkintą svogūną. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol svogūnas taps auksinės spalvos ir sušvelnės.
  • Į keptuvę su svogūnais įdėkite česnako ir kepkite dar 1–2 minutes, kad išsiskirtų kvapas.

4. Sumaišymas su kepenėlėmis:

  • Į keptuvę su svogūnais ir česnaku suberkite keptas kepenėles ir gerai išmaišykite. Leiskite šiai masei atvėsti.

5. Pjaustymas ir trynimas:

  • Kai kepenėlės su svogūnais ir česnaku atvės, perkelkite juos į maisto smulkintuvą arba naudokite trintuvą ir sumalkite, kol masė taps vientisa ir kreminė.

6. Pridėjimas kitų ingredientų:

  • Į maltą masę įdėkite grietinę (arba grietinėlę), kiaušinį, druską, pipirus, čiobrelius, konjaką (jei naudojate), majonezą, garstyčias ir citrinos sultis.
  • Gerai išmaišykite, kad visi ingredientai susijungtų ir masė taptų glotni.

7. Konsistencijos koregavimas:

  • Jei norite, kad paštetas būtų skystesnis, galite pridėti šiek tiek daugiau grietinės arba aliejaus. Jei norite, kad paštetas būtų kietesnis, galite pridėti dar šiek tiek sviesto.

8. Patiekimas:

  • Paruoštą paštetą supilkite į švarią talpą ir palikite šaldytuve mažiausiai 2–3 valandas, kad jis sustingtų ir visi skoniai susilietų.
  • Patiekite su šviežia duona, skrudintais duonos riekelėmis, daržovėmis (pvz., agurkais, pomidorais) arba su marinuotais svogūnais.

Papildomi patarimai:

  • Variacijos: Vietoje vištienos kepenėlių galite naudoti kalakutienos, žąsų ar net jautienos kepenėles. Skonio skirtumai bus nedideli, tačiau tai suteiks šiek tiek kitokio charakterio.
  • Prieskoniai: Jei mėgstate aštresnį skonį, galite įdėti daugiau pipirų arba net šiek tiek paprikos ar čili pipiro. Taip pat galima įdėti keletą žolelių, tokių kaip petražolės, krapai ar rozmarinas, kad paštetas būtų aromatingesnis.
  • Sausainiai ir garnyrai: Paštetą galite pateikti su įvairiais garnyrais, tokiais kaip marinuoti agurkai, daržovių salotos arba mėgstami užkandžiai.

Skanaus!

Tai tikras 90-ųjų metų hitas, puikiai tiks kaip užkandis tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Paštetas labai gerai tinka tiek vakarėliuose, tiek prie kavos ar arbatos!

20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *