Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Mūsų protėviai niekada nesūdydavo daržovių žiemai… jas raugindavo.

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Štai kokie dideli marinuotų daržovių privalumai!!!

Garsus rusų mokslininkas Ilja Mečnikovas atrado, kad žmonės suserga pirmiausia dėl savęs apsinuodijimo. Šiomis dienomis, kai maisto produktai tapo mažiau sveiki ir dažnai juose yra įvairių sintetinių priedų, tokių kaip konservantai, nitritai, nitratai ir kitos cheminės medžiagos, ši informacija tampa dar aktualesnė.

Mečnikovas įrodė, kad natūralūs su amžiumi susiję pokyčiai, tokie kaip senėjimas ir silpnumas, yra tiesiogiai susiję su mūsų organizme esančiomis bakterijomis. Šias toksines medžiagas, kurios laisvai gyvena ir klesti storojoje žarnoje, sukelia bakterijos, skatinančios puvimo procesus.

Tačiau yra būdas pagerinti žarnyno sveikatą! Pieno rūgšties fermentai, kurių gausu marinuotose daržovėse, mums tai padės. Ilja Mečnikovas, atlikęs daugybę išsamių tyrimų, atrado, kad žmonės, kurie vartoja daug pieno rūgšties turinčių maisto produktų, pasižymi pavydėtina sveikata, didele fizine jėga, ištverme, nenuilstamu aktyvumu ir gyvena ilgai (iki 100 metų ir ilgiau).

Be to, nepaisant garbaus amžiaus, tarp šių žmonių buvo atvejų, kai vyrai tapdavo tėvais sulaukę 90 metų ir net vyresni!

Mečnikovas tarp šių laimingųjų nesutiko nė vieno artritu sergančio žmogaus. Kariesas ir degeneracinės ligos buvo labai retos. Rauginti kopūstai ir agurkai, paruošti be pridėtinės druskos, šiems sveikiems žmonėms buvo pieno rūgšties šaltinis.

Pasak Mechnikovo, būtent šie sveiki maisto produktai gamina daugiausia naudingų žarnynui bakterijų. Todėl agurkai ir kopūstai iš statinės turėtų būti nuolatiniai svečiai namuose!

Turbūt niekur pasaulyje marinuotos daržovės nėra tokios populiarios kaip tarp slavų. Tolimų šalių gyventojai jas laiko retenybe ir kažkuo labai originaliu. Tačiau mitybos specialistai pataria jas valgyti kuo dažniau.

Jie stiprina organizmą ir didina atsparumą infekcijoms. Jie taip pat padeda išlaikyti liekną figūrą visą žiemą. Jie taip pat yra tikras vitaminų lobynas.

Taip pat skaitykite:  Numerologinis 2026 metų skaičius ir jo prasmė – ką jis reiškia tau

Mitybos specialistai pateikia 6 priežastis, kodėl marinuotos daržovės turėtų užimti garbingą vietą ant mūsų stalų:

1. Juose mažai kalorijų. Valgomasis šaukštas raugintų kopūstų turi tik 12 kalorijų, o du maži agurkai – 11 kalorijų (daug mažiau nei žaliuose kopūstuose ir agurkuose).

2. Marinuotos daržovės yra pieno rūgšties šaltinis. Ši vertinga medžiaga susidaro fermentacijos proceso metu; ji slopina bakterijų, kurios sukelia daržovių gedimą, augimą ir valo organizmą nuo toksinų. Pieno rūgštis padeda virškinti ir užtikrina tinkamą virškinimo sistemos veikimą.

3. Marinuoti agurkai ir kopūstai yra daug skaidulų. Šaukštas pastarųjų suteikia apie 2 gramus skaidulų. Užpildydamos skrandį, skaidulos ilgiau suteikia sotumo jausmą. Jos taip pat reguliuoja žarnyno motoriką ir neleidžia įsisavinti riebalų. Skaidulos padeda išvengti vidurių užkietėjimo – dažno nusiskundimo tarp besilaikančiųjų dietos.

4. Marinuotos daržovės yra labai gausios vitamino C. Penki šaukštai kopūstų suteikia 70 mg vitamino C, o tai yra pakankamai suaugusiojo paros norma! Vitaminas C padeda kovoti su peršalimu, skrandžio sutrikimais ir greičiau deginti kalorijas.

5. Raugintos daržovės yra puikus B grupės vitaminų šaltinis: B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas) ir B3 (niacinas). Jų buvimas gerina medžiagų apykaitą. Jos padeda virškinti baltymus, riebalus ir angliavandenius.

6. Agurkai ir kopūstai iš statinės turi mažai cukraus. Dėl fermentacijos proceso marinuotose daržovėse yra mažiau gliukozės ir fruktozės nei šviežiose.

Kuo daržovių marinavimas skiriasi nuo marinavimo naudos sveikatai požiūriu?

Fermentacija suminkština skaidulas, todėl produktas lengviau ir greičiau virškinamas. Sūdymas leidžia daržovėms išlaikyti tam tikrą tankį; marinavimas leidžia fermentacijos procesui vykti jų pačių sultyse.

Marinuojant fermentacija vyksta druskos tirpale; pagrindinis konservantas marinavimo metu yra natūrali pieno rūgštis. Marinuojant pagrindinis konservantas yra druska; fermentacijos (marinavimo) proceso metu daržovėse išsaugomas vitaminas C. Tačiau druska konservavimo metu sunaikina vitaminą C.

Taip pat skaitykite:  Kad nebūtų skersvėjo: kaip izoliuoti plastikinius ir medinius langus

Marinuotos daržovės – receptai

Marinuoti agurkai su vyšnių lapais

Agurkai, vyšnių arba vynuogių lapai, salierai, maži žali pomidorai, aitriųjų paprikų ankštys.

Sūrymui: 8 litrai vandens, 1 litras acto, druska, juodieji pipirai, cukrus, lauro lapas.

Agurkus nuvalykite sūriame vandenyje suvilgyta šluoste ir sluoksniais sudėkite į statinę, pakaitomis su vynuogių ir vyšnių lapais, salierais, pomidorais ir pipirų grūdeliais. Užpilkite atvėsusiu sūrymu ant agurkų, uždenkite šluoste, įdėkite puodelį ir pasverkite.

Marinuoti agurkai su krienais

Sudedamosios dalys:

Agurkai – 5 kg
Krienų lapai – 150 g
Saldžioji paprika – 550 g
Serbentų lapai – 130 g
Vyšnių lapai – 130 g
Gelsvės lapai – 80 g
Krapai su skėčiais – 150 g
Česnakai – 600 g
Vanduo – 1 l
Druska – 3 šaukštai

Paruošimas:

1 Pasirinkite panašaus dydžio agurkus ir pamirkykite juos per naktį šaltame vandenyje, tada nuplaukite ir sudėkite į švarų emaliuotą keptuvę.
2 Saldžiąją papriką nuplaukite šiltu vandeniu ir perpjaukite per pusę, neišimdami sėklų.

3 Nulupkite česnaką ir kiekvieną skiltelę supjaustykite į 2 dalis.

4 Padalinkite žoleles į keturias lygias dalis. Vieną dėkite indo apačioje, kitas dvi – į marinato centrą, o ketvirtąją – ant agurkų.

5 Tada ištirpinkite druską šaltame vandenyje, perkoškite per marlę ir šiuo sūrymu užpilkite agurkus. Skystis turėtų apsemti daržoves maždaug 6–7 cm.

6 Ant marinuoto agurko uždėkite medinį apskritimą su nedideliu svoriu.

7 Po 4–5 dienų, kai sūrymas taps drumstas ir viršuje susidarys baltos putos, nupilkite skystį.

8 Iš sūrymo išimkite aštrių žalumynų lapus ir perplaukite šaltu virintu vandeniu.

9 Tada atsargiai sudėkite prieskonius ir agurkus į stiklinius indelius, užpilkite juos nauju, šviežiai paruoštu sūrymu, uždarykite guminiais dangteliais ir atsargiai laikykite vėsioje vietoje.

10 agurkų galima valgyti iš karto pakeitus sūrymą.

18

Patiko? Pasidalink! Ačiū.