Įvadas: Lašiša – išskirtinė žuvis tiek skoniu, tiek verte
Lašiša – viena iš labiausiai vertinamų žuvų pasaulyje. Ji ne tik pasižymi išskirtiniu skoniu ir universalumu virtuvėje, bet ir turi didelę maistinę vertę. Omega-3 riebalų rūgštys, aukštos kokybės baltymai, vitaminai D ir B12 – visa tai paverčia šią žuvį tikra supermaistu.
Nesvarbu, ar esate patyręs virtuvės šefas, ar pradedantysis kulinaras – lašiša yra puikus pasirinkimas. Ji tinka kepti, virti, rūkyti, troškinti ar net valgyti žalią – kaip suši ar tartarą. Straipsnyje pateikiami receptai nuo paprastų kasdienių pietų iki išskirtinių patiekalų šventiniam stalui.
I dalis: Lašišos nauda sveikatai
1. Omega-3 riebalų rūgštys
Lašiša – vienas geriausių natūralių omega-3 šaltinių. Šios rūgštys padeda palaikyti širdies sveikatą, gerina smegenų veiklą, mažina uždegimą.
2. Baltymai
100 g lašišos yra apie 20 g kokybiškų baltymų. Tai – puikus pasirinkimas raumenų masės palaikymui, organizmo regeneracijai.
3. Vitaminai ir mineralai
Lašiša ypač turtinga vitaminu D, kuris stiprina imuninę sistemą. Taip pat gausu seleno, vitamino B12 ir niacino.
II dalis: Kaip išsirinkti ir paruošti lašišą
1. Šviežios lašišos požymiai:
- Kvapas švelnus, primenantis jūrą, bet ne žuvies dvoką;
- Mėsa elastinga, rausvai oranžinė;
- Oda blizgi, akys – skaidrios.
2. Skirtingi pjausniai:
- Filė – minkšta, universali, tinka kepti ar orkaitėje;
- Steikas – labiau riebus, idealus kepimui ant grotelių;
- Visa žuvis – puikus pasirinkimas troškinimui ar kepimui su įdaru.
III dalis: Klasikiniai receptai su lašiša
1. Kepta lašiša su citrina ir krapais
Ingredientai:
- 2 lašišos filė gabaliukai (po 180–200 g)
- 1 citrina
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- Švieži krapai
- Druska, pipirai
Paruošimas:
- Lašišą nuplauti, nusausinti, pagardinti druska ir pipirais.
- Apšlakstyti aliejumi ir citrinos sultimis.
- Ant viršaus uždėti citrinos griežinėlių ir krapų.
- Kepti 180 °C orkaitėje apie 15–18 min.
2. Lašišos kepsnys su medaus ir garstyčių glazūra
Ingredientai:
- 4 lašišos kepsniai
- 2 šaukštai medaus
- 1 šaukštas grūdėtųjų garstyčių
- 1 šaukštas sojų padažo
Paruošimas:
- Sumaišyti glazūros ingredientus.
- Užtepti ant lašišos ir palikti 30 min. marinuotis.
- Kepti keptuvėje arba orkaitėje 12–15 min.
IV dalis: Gurmaniški patiekalai su lašiša
1. Lašišos tartaras su avokadu
Ingredientai:
- 150 g šviežios lašišos (sushi grade)
- 1 prinokęs avokadas
- 1 šaukštelis citrinos sulčių
- 1 šaukštelis kaparėlių
- 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus
- Krapai, pipirai
Paruošimas:
- Lašišą supjaustyti mažais kubeliais.
- Sumaišyti su kapotais kaparėliais, citrinos sultimis, aliejumi.
- Avokadą sutrinti arba supjaustyti, pagardinti.
- Dėti sluoksniais: avokadas – lašiša – krapai.
2. Lašišos Wellingtonas su špinatais
Ingredientai:
- 1 lašišos filė (apie 400 g)
- 1 lakštas bemielės sluoksniuotos tešlos
- 150 g šviežių špinatų
- 1 šaukštas grietinėlės sūrio
- 1 kiaušinis
- Druska, pipirai
Paruošimas:
- Špinatus apkepinti, sumaišyti su sūriu.
- Tešlos viduryje dėti špinatus, ant jų – lašišą.
- Apvynioti, aptepti kiaušiniu.
- Kepti 200 °C apie 25 min., kol gražiai apskrus.
V dalis: Lašiša pasaulio virtuvėse
1. Japonija – sušiai ir sashimi
Žalia, šviežia lašiša yra nepakeičiamas japonų virtuvės ingredientas. Puikiai tinka ruošti sušius su avokadu, agurku, kreminiu sūriu.
2. Skandinavija – gravlax
Sūdyta lašiša su krapais. Paprasta pagaminti namuose: 2 dienos sūryme (druska, cukrus, krapai, pipirai) ir turite delikatesą.
3. Italija – pasta su lašiša ir grietinėle
Makaronai su rūkyta ar kepta lašiša, grietinėle, česnaku ir citrinos žievele – klasikinis pietų Europos skonis.
VI dalis: Lašišos sriubos ir troškiniai
1. Skandinaviška lašišos sriuba (lohikeitto)
Ingredientai:
- 300 g lašišos
- 4 bulvės
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 200 ml grietinėlės
- Krapai, lauro lapas, pipirai
Paruošimas:
- Daržoves supjaustyti, virti su prieskoniais.
- Įdėti lašišą, virti 10 min.
- Įpilti grietinėlę, pašildyti ir pagardinti.
VII dalis: Sveiki ir dietiniai receptai
1. Lašišos salotos su bolivine balanda
Ingredientai:
- 1 filė keptos lašišos
- 100 g virtos bolivinės balandos
- Salotų lapai
- Avokadas
- Citrinos sultys, alyvuogių aliejus
2. Garinta lašiša su daržovėmis
Puikus pasirinkimas norint sumažinti riebalų kiekį. Garuose virta lašiša išlaiko sultingumą ir visas maistines medžiagas.
VIII dalis: Lašišos konservavimas ir saugojimas
1. Kaip laikyti šviežią lašišą
- Šaldytuve – iki 2 dienų.
- Užšaldyti – iki 3 mėnesių, vakuume dar ilgiau.
2. Rūkymas ir marinavimas
Rūkyta lašiša – delikatesas, tinkamas ir pusryčiams, ir užkandžiams. Marinuoti galima su citrina, sojų padažu, krapais, net burokėliais.
IX dalis: Dažniausios klaidos ruošiant lašišą
- Perkaitinimas – lašiša tampa sausa, praranda skonį;
- Per mažai druskos – reikalinga daugiau nei kitoms žuvims;
- Netinkama žuvies rūšis – ūkyje auginta dažnai per riebi, skonis švelnesnis.
X dalis: Idėjos lašišos patiekimui
- Patiekti su žiedinių kopūstų tyre ar šparagais;
- Derinti su baltais padažais, citrusais;
- Naudoti skirtingus tekstūros derinius: traškūs riešutai, kreminiai padažai, gaivūs žalumynai.
Pabaigai: Lašiša – jūsų kasdienybės ar šventės puošmena
Nesvarbu, ar norite paprasto, greito vakarienės patiekalo, ar ieškote išskirtinio skonio derinio – lašiša visada bus puikus pasirinkimas. Tai žuvis, kurią galima mylėti kasdien – už jos universalumą, skonį ir naudą sveikatai.