Įvadas: Lašiša – išskirtinė žuvis tiek skoniu, tiek verte
Lašiša – viena iš labiausiai vertinamų žuvų pasaulyje. Ji ne tik pasižymi išskirtiniu skoniu ir universalumu virtuvėje, bet ir turi didelę maistinę vertę. Omega-3 riebalų rūgštys, aukštos kokybės baltymai, vitaminai D ir B12 – visa tai paverčia šią žuvį tikra supermaistu.
Nesvarbu, ar esate patyręs virtuvės šefas, ar pradedantysis kulinaras – lašiša yra puikus pasirinkimas. Ji tinka kepti, virti, rūkyti, troškinti ar net valgyti žalią – kaip suši ar tartarą. Straipsnyje pateikiami receptai nuo paprastų kasdienių pietų iki išskirtinių patiekalų šventiniam stalui.
I dalis: Lašišos nauda sveikatai
1. Omega-3 riebalų rūgštys
Lašiša – vienas geriausių natūralių omega-3 šaltinių. Šios rūgštys padeda palaikyti širdies sveikatą, gerina smegenų veiklą, mažina uždegimą.
2. Baltymai
100 g lašišos yra apie 20 g kokybiškų baltymų. Tai – puikus pasirinkimas raumenų masės palaikymui, organizmo regeneracijai.
3. Vitaminai ir mineralai
Lašiša ypač turtinga vitaminu D, kuris stiprina imuninę sistemą. Taip pat gausu seleno, vitamino B12 ir niacino.
II dalis: Kaip išsirinkti ir paruošti lašišą
1. Šviežios lašišos požymiai:
- Kvapas švelnus, primenantis jūrą, bet ne žuvies dvoką;
- Mėsa elastinga, rausvai oranžinė;
- Oda blizgi, akys – skaidrios.
2. Skirtingi pjausniai:
- Filė – minkšta, universali, tinka kepti ar orkaitėje;
- Steikas – labiau riebus, idealus kepimui ant grotelių;
- Visa žuvis – puikus pasirinkimas troškinimui ar kepimui su įdaru.
III dalis: Klasikiniai receptai su lašiša
1. Kepta lašiša su citrina ir krapais
Ingredientai:
- 2 lašišos filė gabaliukai (po 180–200 g)
- 1 citrina
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- Švieži krapai
- Druska, pipirai
Paruošimas:
- Lašišą nuplauti, nusausinti, pagardinti druska ir pipirais.
- Apšlakstyti aliejumi ir citrinos sultimis.
- Ant viršaus uždėti citrinos griežinėlių ir krapų.
- Kepti 180 °C orkaitėje apie 15–18 min.
2. Lašišos kepsnys su medaus ir garstyčių glazūra
Ingredientai:
- 4 lašišos kepsniai
- 2 šaukštai medaus
- 1 šaukštas grūdėtųjų garstyčių
- 1 šaukštas sojų padažo
Paruošimas:
- Sumaišyti glazūros ingredientus.
- Užtepti ant lašišos ir palikti 30 min. marinuotis.
- Kepti keptuvėje arba orkaitėje 12–15 min.
IV dalis: Gurmaniški patiekalai su lašiša
1. Lašišos tartaras su avokadu
Ingredientai:
- 150 g šviežios lašišos (sushi grade)
- 1 prinokęs avokadas
- 1 šaukštelis citrinos sulčių
- 1 šaukštelis kaparėlių
- 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus
- Krapai, pipirai
Paruošimas:
- Lašišą supjaustyti mažais kubeliais.
- Sumaišyti su kapotais kaparėliais, citrinos sultimis, aliejumi.
- Avokadą sutrinti arba supjaustyti, pagardinti.
- Dėti sluoksniais: avokadas – lašiša – krapai.
2. Lašišos Wellingtonas su špinatais
Ingredientai:
- 1 lašišos filė (apie 400 g)
- 1 lakštas bemielės sluoksniuotos tešlos
- 150 g šviežių špinatų
- 1 šaukštas grietinėlės sūrio
- 1 kiaušinis
- Druska, pipirai
Paruošimas:
- Špinatus apkepinti, sumaišyti su sūriu.
- Tešlos viduryje dėti špinatus, ant jų – lašišą.
- Apvynioti, aptepti kiaušiniu.
- Kepti 200 °C apie 25 min., kol gražiai apskrus.
V dalis: Lašiša pasaulio virtuvėse
1. Japonija – sušiai ir sashimi
Žalia, šviežia lašiša yra nepakeičiamas japonų virtuvės ingredientas. Puikiai tinka ruošti sušius su avokadu, agurku, kreminiu sūriu.
2. Skandinavija – gravlax
Sūdyta lašiša su krapais. Paprasta pagaminti namuose: 2 dienos sūryme (druska, cukrus, krapai, pipirai) ir turite delikatesą.
3. Italija – pasta su lašiša ir grietinėle
Makaronai su rūkyta ar kepta lašiša, grietinėle, česnaku ir citrinos žievele – klasikinis pietų Europos skonis.
VI dalis: Lašišos sriubos ir troškiniai
1. Skandinaviška lašišos sriuba (lohikeitto)
Ingredientai:
- 300 g lašišos
- 4 bulvės
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 200 ml grietinėlės
- Krapai, lauro lapas, pipirai
Paruošimas:
- Daržoves supjaustyti, virti su prieskoniais.
- Įdėti lašišą, virti 10 min.
- Įpilti grietinėlę, pašildyti ir pagardinti.
VII dalis: Sveiki ir dietiniai receptai
1. Lašišos salotos su bolivine balanda
Ingredientai:
- 1 filė keptos lašišos
- 100 g virtos bolivinės balandos
- Salotų lapai
- Avokadas
- Citrinos sultys, alyvuogių aliejus
2. Garinta lašiša su daržovėmis
Puikus pasirinkimas norint sumažinti riebalų kiekį. Garuose virta lašiša išlaiko sultingumą ir visas maistines medžiagas.
VIII dalis: Lašišos konservavimas ir saugojimas
1. Kaip laikyti šviežią lašišą
- Šaldytuve – iki 2 dienų.
- Užšaldyti – iki 3 mėnesių, vakuume dar ilgiau.
2. Rūkymas ir marinavimas
Rūkyta lašiša – delikatesas, tinkamas ir pusryčiams, ir užkandžiams. Marinuoti galima su citrina, sojų padažu, krapais, net burokėliais.
IX dalis: Dažniausios klaidos ruošiant lašišą
- Perkaitinimas – lašiša tampa sausa, praranda skonį;
- Per mažai druskos – reikalinga daugiau nei kitoms žuvims;
- Netinkama žuvies rūšis – ūkyje auginta dažnai per riebi, skonis švelnesnis.
X dalis: Idėjos lašišos patiekimui
- Patiekti su žiedinių kopūstų tyre ar šparagais;
- Derinti su baltais padažais, citrusais;
- Naudoti skirtingus tekstūros derinius: traškūs riešutai, kreminiai padažai, gaivūs žalumynai.
Pabaigai: Lašiša – jūsų kasdienybės ar šventės puošmena
Nesvarbu, ar norite paprasto, greito vakarienės patiekalo, ar ieškote išskirtinio skonio derinio – lašiša visada bus puikus pasirinkimas. Tai žuvis, kurią galima mylėti kasdien – už jos universalumą, skonį ir naudą sveikatai.

Skaistė Linčiūtė – esu straipsnių kūrėja ir žurnalistė, rašanti įvairiomis temomis nuo kultūros ir visuomenės iki gyvenimo būdo bei aktualijų. Mano darbai išsiskiria aiškia mintimi, kūrybišku požiūriu ir gebėjimu atskleisti įdomias istorijas per žmogiškąją patirtį.

