Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Lašiša virtuvėje: išsamus vadovas ir receptai nuo klasikos iki gurmanų lėkštės

Įvadas: Lašiša – išskirtinė žuvis tiek skoniu, tiek verte

Lašiša – viena iš labiausiai vertinamų žuvų pasaulyje. Ji ne tik pasižymi išskirtiniu skoniu ir universalumu virtuvėje, bet ir turi didelę maistinę vertę. Omega-3 riebalų rūgštys, aukštos kokybės baltymai, vitaminai D ir B12 – visa tai paverčia šią žuvį tikra supermaistu.

Nesvarbu, ar esate patyręs virtuvės šefas, ar pradedantysis kulinaras – lašiša yra puikus pasirinkimas. Ji tinka kepti, virti, rūkyti, troškinti ar net valgyti žalią – kaip suši ar tartarą. Straipsnyje pateikiami receptai nuo paprastų kasdienių pietų iki išskirtinių patiekalų šventiniam stalui.


I dalis: Lašišos nauda sveikatai

1. Omega-3 riebalų rūgštys

Lašiša – vienas geriausių natūralių omega-3 šaltinių. Šios rūgštys padeda palaikyti širdies sveikatą, gerina smegenų veiklą, mažina uždegimą.

2. Baltymai

100 g lašišos yra apie 20 g kokybiškų baltymų. Tai – puikus pasirinkimas raumenų masės palaikymui, organizmo regeneracijai.

3. Vitaminai ir mineralai

Lašiša ypač turtinga vitaminu D, kuris stiprina imuninę sistemą. Taip pat gausu seleno, vitamino B12 ir niacino.


II dalis: Kaip išsirinkti ir paruošti lašišą

1. Šviežios lašišos požymiai:

  • Kvapas švelnus, primenantis jūrą, bet ne žuvies dvoką;
  • Mėsa elastinga, rausvai oranžinė;
  • Oda blizgi, akys – skaidrios.

2. Skirtingi pjausniai:

  • Filė – minkšta, universali, tinka kepti ar orkaitėje;
  • Steikas – labiau riebus, idealus kepimui ant grotelių;
  • Visa žuvis – puikus pasirinkimas troškinimui ar kepimui su įdaru.

III dalis: Klasikiniai receptai su lašiša

1. Kepta lašiša su citrina ir krapais

Ingredientai:

  • 2 lašišos filė gabaliukai (po 180–200 g)
  • 1 citrina
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Švieži krapai
  • Druska, pipirai

Paruošimas:

  1. Lašišą nuplauti, nusausinti, pagardinti druska ir pipirais.
  2. Apšlakstyti aliejumi ir citrinos sultimis.
  3. Ant viršaus uždėti citrinos griežinėlių ir krapų.
  4. Kepti 180 °C orkaitėje apie 15–18 min.

2. Lašišos kepsnys su medaus ir garstyčių glazūra

Ingredientai:

  • 4 lašišos kepsniai
  • 2 šaukštai medaus
  • 1 šaukštas grūdėtųjų garstyčių
  • 1 šaukštas sojų padažo

Paruošimas:

  1. Sumaišyti glazūros ingredientus.
  2. Užtepti ant lašišos ir palikti 30 min. marinuotis.
  3. Kepti keptuvėje arba orkaitėje 12–15 min.

IV dalis: Gurmaniški patiekalai su lašiša

1. Lašišos tartaras su avokadu

Ingredientai:

  • 150 g šviežios lašišos (sushi grade)
  • 1 prinokęs avokadas
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių
  • 1 šaukštelis kaparėlių
  • 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus
  • Krapai, pipirai

Paruošimas:

  1. Lašišą supjaustyti mažais kubeliais.
  2. Sumaišyti su kapotais kaparėliais, citrinos sultimis, aliejumi.
  3. Avokadą sutrinti arba supjaustyti, pagardinti.
  4. Dėti sluoksniais: avokadas – lašiša – krapai.

2. Lašišos Wellingtonas su špinatais

Ingredientai:

  • 1 lašišos filė (apie 400 g)
  • 1 lakštas bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 150 g šviežių špinatų
  • 1 šaukštas grietinėlės sūrio
  • 1 kiaušinis
  • Druska, pipirai

Paruošimas:

  1. Špinatus apkepinti, sumaišyti su sūriu.
  2. Tešlos viduryje dėti špinatus, ant jų – lašišą.
  3. Apvynioti, aptepti kiaušiniu.
  4. Kepti 200 °C apie 25 min., kol gražiai apskrus.

V dalis: Lašiša pasaulio virtuvėse

1. Japonija – sušiai ir sashimi

Žalia, šviežia lašiša yra nepakeičiamas japonų virtuvės ingredientas. Puikiai tinka ruošti sušius su avokadu, agurku, kreminiu sūriu.

2. Skandinavija – gravlax

Sūdyta lašiša su krapais. Paprasta pagaminti namuose: 2 dienos sūryme (druska, cukrus, krapai, pipirai) ir turite delikatesą.

3. Italija – pasta su lašiša ir grietinėle

Makaronai su rūkyta ar kepta lašiša, grietinėle, česnaku ir citrinos žievele – klasikinis pietų Europos skonis.


VI dalis: Lašišos sriubos ir troškiniai

1. Skandinaviška lašišos sriuba (lohikeitto)

Ingredientai:

  • 300 g lašišos
  • 4 bulvės
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 200 ml grietinėlės
  • Krapai, lauro lapas, pipirai

Paruošimas:

  1. Daržoves supjaustyti, virti su prieskoniais.
  2. Įdėti lašišą, virti 10 min.
  3. Įpilti grietinėlę, pašildyti ir pagardinti.

VII dalis: Sveiki ir dietiniai receptai

1. Lašišos salotos su bolivine balanda

Ingredientai:

  • 1 filė keptos lašišos
  • 100 g virtos bolivinės balandos
  • Salotų lapai
  • Avokadas
  • Citrinos sultys, alyvuogių aliejus

2. Garinta lašiša su daržovėmis

Puikus pasirinkimas norint sumažinti riebalų kiekį. Garuose virta lašiša išlaiko sultingumą ir visas maistines medžiagas.


VIII dalis: Lašišos konservavimas ir saugojimas

1. Kaip laikyti šviežią lašišą

  • Šaldytuve – iki 2 dienų.
  • Užšaldyti – iki 3 mėnesių, vakuume dar ilgiau.

2. Rūkymas ir marinavimas

Rūkyta lašiša – delikatesas, tinkamas ir pusryčiams, ir užkandžiams. Marinuoti galima su citrina, sojų padažu, krapais, net burokėliais.


IX dalis: Dažniausios klaidos ruošiant lašišą

  • Perkaitinimas – lašiša tampa sausa, praranda skonį;
  • Per mažai druskos – reikalinga daugiau nei kitoms žuvims;
  • Netinkama žuvies rūšis – ūkyje auginta dažnai per riebi, skonis švelnesnis.

X dalis: Idėjos lašišos patiekimui

  • Patiekti su žiedinių kopūstų tyre ar šparagais;
  • Derinti su baltais padažais, citrusais;
  • Naudoti skirtingus tekstūros derinius: traškūs riešutai, kreminiai padažai, gaivūs žalumynai.

Pabaigai: Lašiša – jūsų kasdienybės ar šventės puošmena

Nesvarbu, ar norite paprasto, greito vakarienės patiekalo, ar ieškote išskirtinio skonio derinio – lašiša visada bus puikus pasirinkimas. Tai žuvis, kurią galima mylėti kasdien – už jos universalumą, skonį ir naudą sveikatai.

16

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *