Amerikietiški blynai, garsūs dėl savo storos tekstūros ir saldaus klevų sirupo, buvo labai populiarūs 90-aisiais. Šis receptas atspindi visus puikius 90-ųjų pusryčius, kurie buvo paprasti, bet labai skanūs. Dažnai juos valgydavo su šviežiomis uogomis, šonine arba netgi su dideliu kiekiu šokolado.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 1 ½ puodelio kvietinių miltų
- 3 šaukštai cukraus
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- ½ šaukštelio sodos
- ½ šaukštelio druskos
- 1 kiaušinis
- 1 ¼ puodelio pieno
- 3 šaukštai tirpinto sviesto (arba aliejaus)
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- Klevų sirupas (patiekimui)
- 2 šaukštai sviesto (kepimui)
Papildomi ingredientai (pagal norą):
- Šviežios uogos (braškės, mėlynės, avietės)
- Šoninė arba dešrelės
- Šokolado gabaliukai arba drožlės
- Mėgstamas džemas ar uogienė
Paruošimas:
1. Sausesnių ingredientų paruošimas:
Pradėkite nuo sausesnių ingredientų sumaišymo. Dideliame dubenyje sumaišykite 1 ½ puodelio miltų, 3 šaukštus cukraus, 1 šaukštelį kepimo miltelių, ½ šaukštelio sodos ir ½ šaukštelio druskos. Visus šiuos ingredientus gerai išmaišykite, kad jie pasiskirstytų tolygiai.
2. Skystų ingredientų paruošimas:
Kitame dubenyje sumaišykite 1 kiaušinį, 1 ¼ puodelio pieno, 3 šaukštus tirpinto sviesto (arba aliejaus) ir 1 šaukštelį vanilės ekstrakto. Maišykite, kol visi ingredientai susijungs į vientisą masę.
3. Tešlos paruošimas:
Lėtai supilkite skystus ingredientus į sausus ir gerai išmaišykite, kol gausite vienodą tešlą. Stenkitės nesumaišyti per daug – jei tešla bus šiek tiek gabaliukų, tai visiškai normalu.
4. Kepimas:
Ant vidutinės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę arba grilio keptuvę. Į ją įdėkite šiek tiek sviesto (apie 1 šaukštą) ir leiskite jam ištirpti. Kai sviestas gerai įkaitins keptuvę, su šaukštu ar mažąja kiaušinių puodelio matuoklio pagalba įpilkite tešlos, formuodami nedidelius blynus (apie 10-12 cm skersmens).
Kepkite blynus apie 2-3 minutes iš vienos pusės, kol atsiras burbuliukai ant paviršiaus ir kraštai šiek tiek pradės kietėti. Tuomet atsargiai apverskite blynus ir kepkite dar 1-2 minutes, kol iš abiejų pusių taps auksinės spalvos.
5. Patiekimas:
Į lėkštę dedame 2-3 blynus, apipilame su šiltu klevų sirupu, ir, jei norite, pridedame šviežių uogų, šoninės, šokolado gabaliukų arba džemo. Blynai puikiai tiks su šviežia kava arba šaltu pienu.
Papildomi patarimai:
- Pakeitimai tešloje: Jei norite, galite įdėti šiek tiek cinamono, muskato ar kitų prieskonių, kad suteiktumėte papildomo skonio.
- Šoninės pasirinkimas: Daugelis žmonių mėgo patiekti blynus su šonine arba dešrelėmis. Tai sukuria saldžiai sūrią kombinaciją, kuri buvo labai populiari 90-ųjų pusryčiuose.
- Miltų pasirinkimas: Jei norite sveikesnio varianto, galite naudoti viso grūdo miltus arba kokį nors sveikesnį miltų pakaitalą.
Istorija ir nostalgija:
90-ųjų pradžia buvo laikotarpis, kai daugelis šeimų pradėjo pusryčiauti namuose, dažnai pasitelkiant greitus ir lengvus receptus, tokius kaip amerikietiški blynai. Šis receptas tapo tikru simboliu, nes jis buvo paprastas, skanus ir mėgstamas visų šeimos narių. Klevų sirupas, saldūs blynai ir šoninė – tai buvo pusryčių kombinacija, kurios daugelis prisimena su nostalgija.
Skanaus!

Skaistė Linčiūtė – esu straipsnių kūrėja ir žurnalistė, rašanti įvairiomis temomis nuo kultūros ir visuomenės iki gyvenimo būdo bei aktualijų. Mano darbai išsiskiria aiškia mintimi, kūrybišku požiūriu ir gebėjimu atskleisti įdomias istorijas per žmogiškąją patirtį.

