Šaltibarščiai
Ingredientai (4 asmenims):
- 1 kg runkelių (geriausia – švieži, virti)
- 1 vidutinio dydžio agurkas
- 1 didelis kiaušinis
- 1 mažas svogūnas (pagal skonį)
- 1,5 litro kefyro
- 1/2 puodelio grietinės (pasirinktinai)
- Druska pagal skonį
- Švieži krapai (puikiai tinka, bet nebūtina)
- 1 šaukštelis cukraus (pagal skonį)
- 1-2 šaukštai acto arba citrinos sulčių (pagal skonį)
- 1-2 skiltelės česnako (nebūtina, jei norite su švelniu skoniu)
Paruošimo instrukcijos:
- Runkelių paruošimas:
- Runkelius kruopščiai nuplaukite, nulupti nebūtina, tik nusiprauskite žemę.
- Uždėkite virti į puodą su vandeniu ir virkite apie 40–60 minučių, kol runkeliai suminkštės.
- Po virimo atvėsinkite runkelius, nuimkite odą ir sutarkuokite arba supjaustykite mažais kubeliais.
- Daržovių paruošimas:
- Agurką nuskuskite ir supjaustykite mažais kubeliais arba tarkuokite.
- Svogūną supjaustykite labai smulkiai.
- Kiaušinį išvirkite (apie 10-12 minučių), atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.
- Saldūs ir rūgštūs skoniai:
- Sumaišykite kefyrą su grietine (jei naudojate), kad gautumėte švelnų ir kremišką sriubos pagrindą.
- Į kefyrą įdėkite tarkuotus arba supjaustytus runkelius, agurkus, svogūnus ir kiaušinius.
- Pagardinkite druska, cukrumi, actu arba citrinos sultimis pagal skonį.
- Jei norite šiek tiek intensyvesnio skonio, galite įdėti smulkiai supjaustyto česnako (nebūtina, nes šaltibarščiai ir be jo puikiai tinka).
- Patiekimas:
- Gerai išmaišykite ir, jei reikia, atvėsinkite šaltibarščius šaldytuve, kad jie būtų šaltai ir gaivūs.
- Patiekite su virtomis bulvėmis (pats tradiciškiausias pasirinkimas), galite taip pat pridėti šviežių krapų.
Papildomi patarimai:
- Jei norite, kad šaltibarščiai būtų dar gaivesni, galite įdėti šiek tiek šviežių žalumynų, tokių kaip petražolės arba krapai.
- Jei norite šiek tiek daugiau rūgštumo, galite pridėti daugiau acto arba citrinos sulčių.
- Šaltibarščius galima ruošti ir be grietinės, naudojant tik kefyrą, kad gautumėte švelnesnį ir lengvesnį skonį.
Patiekti su:
- Klasikiniai šaltibarščiai puikiai dera su virtomis bulvėmis, tačiau galite juos patiekti ir su ruginės duonos skrebučiais, kurie papildo šį patiekalą.
Skonio atgaivinimas: Šaltibarščiai – tai ne tik paprastas, bet ir gaivus patiekalas, kuris atspindi lietuvišką kulinarinį paveldą ir puikiai tinka karštą vasaros dieną arba šaltą žiemos vakarą. Skonio įvairovė ir gaivumas tikrai pradžiugins jūsų skonio receptorius!
22