Žmonės išmoko išgauti žuvį maždaug tuo pačiu laikotarpiu, kai jie įvaldė medžioklę ir rinkimą. Netrukus daugelis genčių žvejyba tapo svarbiu išgyvenimo veiksniu. Ne visada pakanka mėsos tam tikrose vietose. Žuvis padėjo išlaikyti maistinių medžiagų antplūdį į kūną.
Iki šiol žuvis laikoma būtinu omega rūgščių ir kalcio šaltiniu žmonėms. Pavyzdžiui, kardas turi antibakterinių savybių. Žuvyje yra insulino, kasos ir vitaminų.
Verta pateikti receptą keptiems karšiams gaminti.
Keptų karšių ingredientai:
- Žuvis babble – 2 vnt.;
- Citrinų – vnt.;
- Juodieji pipirai – žiupsnelis;
- Kalendra – 1⁄2 šaukštelio;
- Muskato riešutas – 0,5 šaukštelio;
- Druska – 1,5 a.š.;
- Petražolės – 30 g;
- Česnakai – 4 gvazdikėliai;
- Kviečių miltai – 200 g;
- Kukurūzų miltai – 200 g;
- Augalinis aliejus – 100 ml;
- Sviestas – 30 g.
Keptų karšių paruošimas:
Išvalykite svarstyklių žuvis, nuimkite galvą, žiaunas ir pelekus. Pašalinkite inceracijas, supjaustykite mažais filė gabalėliais, be kaulų.

Ant trintuvės sumalkite citrinos žievelę, sumaišykite su pipirais su juodu malimu, kalendra ir muskatu. Galite susmulkinti prieskonius ir nulupti specialiu griežinėliu.
Druskos filė, sumaišykite su prieskoniais ir žievele, palikite marinuoti 15-20 minučių.

Valgyti petražoles, sumalti česnaką, sumaišyti su žalumynais.
Atskirame inde sumaišyti kvietinius ir kukurūzų miltus. Keptuvėje pašildome augalinį aliejų, įmaišome žuvį į miltų mišinį, o tada į vandenį.
Mes dedame žuvį į keptuvę, kepame ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių į auksinę plutą.


Išimkite žuvį iš keptuvės, ištirpiname sviestą.
Į keptuvę sudėti žalumynus ir česnaką, išmaišyti. Išspauskite keptuvėje 1⁄2 citrinos dalies. Įdėkite žuvį į dugną, kepkite porą minučių į gautą padažą.


Pasirodo, kepta žuvis neįprastame padaže. Kreminis skonis puikiai derinamas su žalumynų ir česnako natomis žuvyje.

Skaistė Linčiūtė – esu straipsnių kūrėja ir žurnalistė, rašanti įvairiomis temomis nuo kultūros ir visuomenės iki gyvenimo būdo bei aktualijų. Mano darbai išsiskiria aiškia mintimi, kūrybišku požiūriu ir gebėjimu atskleisti įdomias istorijas per žmogiškąją patirtį.

